10 рецептів супів для дітей від 10 місяців

8

У нашій культурі перші страви вважаються невід’ємною частиною повноцінного обіду! і не дарма, адже супи благотворно впливають на роботу шлунково-кишкового тракту і можуть урізноманітнити будь-яке меню, адже варіантів їх приготування так багато!

Джерело: [email protected]

рецепти супів для діток від 10 місяців в статті:

  1. суп з судаком і овочами (від 10 місяців)
  2. овочевий суп з фрикадельками (від 10 місяців)
  3. молочний суп-пюре з кабачків і цвітної капусти (від 1 року)
  4. молочний суп з вермішеллю (від 1 року)
  5. картопляний суп-пюре з тріскою (від 1 року)
  6. супчик з макаронами і фрикадельками (від 1,5 років)
  7. курячий суп з вермішеллю (від 1,5 років)
  8. сочевичний суп з яловичиною і овочами (від 1,5 років)
  9. курячий суп з локшиною (від 1,5 років)
  10. борщ з індички (з 2,5 років)

Пропонуємо 10 смачних рецептів супів для дітей, які ви можете приготувати своєму малюку на сніданок або обід!

З 10 місяців

Суп з судаком і овочами⠀

візьміть:

  • 50 г судака
  • 1 шт картоплі
  • 1 маленька морква або половинка середньої
  • половинка кабачка
  • половинка цибулини
  • 1 ч. Л. Рослинного масла
  • 200 мл води
  • кріп

приготування:

  1. філе судака добре розімніть руками і перевірте на наявність кісток. Відваріть рибу або приготуйте на пару (15 хвилин).
  2. моркву натріть на дрібній тертці, картоплю поріжте дрібними кубиками, цибулю подрібніть. Овочі киньте в киплячу воду.
  3. через хвилин 10 додайте порізаний кабачок і варіть до того моменту, поки овочі не розваряться.
  4. в овочевий бульйон додайте готову рибку, рослинне масло, подрібнений кріп і прокип’ятіть ще 2 хвилини.
  5. якщо малюк ще не жує, супчик можна перетворити в пюре.

Джерело: [email protected]

Дитячий дієтолог-нутриціолог, член асоціації педіатрів, гастроентерологів, нутриціологів україни, автор і ведуча онлайн клубу здорових звичок для мам, автор проекту» ростимо дітей здоровими», hannaboyko.com, fb: kidsdietolog

Обід — самий поживний і ситний прийом їжі. Варіанти в меню: суп овочевий, 2 ложки гарніру і білковий продукт (м’ясо, риба, бобові). Якщо в родині не прийнято їсти супи-борщі, тоді можна їх не готувати, нічого страшного. Наявність першого блюда в раціоні дітей — це просто можливість:

  • нагодувати дітей овочами: суп-пюре з домашніми сухарями і сиром для прикраси — це красиво на тарілці і корисно;
  • дати бобові (сочевиця, нут, маш) в легкому для травлення форматі;
  • доповнити раціон рідиною, яку діти недобирають з водою;
  • включити в дитяче меню рослинне масло, яке необхідно для здоров’я і нормального функціонування нервової системи.

У садку діти їдять, як правило, дружно і добре. Зі школярами трохи складніше. Часто вони не хочуть їсти їжу, яку готують в шкільній їдальні. А якщо і їдять, то куплені в буфеті піцу, булочку, батончик, що точно не є повноцінним прийомом їжі. Звичайно, можна дати школяреві домашню їжу з собою, але чи буде це прийнято класом? як бути? потрібно спілкуватися з дитиною про важливість здорового способу життя і правильного харчування. І зрозуміти, чому він не хоче їсти в їдальні. Якщо так прийнято серед його однокласників, значить, треба переконувати. А якщо несмачно-впливати! на меню школи або на смакові переваги дитини.

візьміть:

  • 400 мл води
  • 100 г м’яса кролика або індички
  • половинка моркви
  • 2 суцвіття цвітної капусти
  • 2 суцвіття брокколі
  • 1 ст. Л. Зеленого горошку
  • чверть цибулини
  • половинка кабачка
  • 2 ч. Л. Рослинного масла
  • кріп

приготування:

  1. м’ясо кролика або індичку подрібніть в блендері або зробіть фарш через м’ясорубку. З фаршу сформуйте невеликі фрикадельки і відваріть їх протягом 20 хвилин.
  2. моркву наріжте дрібними кубиками, суцвіття поріжте або розділіть на маленькі, цибулю подрібніть, кабачок поріжте дрібними кубиками.
  3. поставте варитися моркву і цибулю, після закипання хвилин через 7 додайте горошок і капусту, ще через 5 хвилин кабачок. Варіть до готовності овочів.
  4. у бульйон додайте кріп, рослинне масло, готові фрикадельки, проваріть ще пару хвилин.

Джерело: [email protected]

З 1 року

візьміть:

  • половинку кабачка
  • 60 г цвітної капусти
  • 50 мл молока
  • 300 мл води

Для дітей постарше замість молока можна взяти 10% вершки і додати трохи коріандру, солі

приготування:

  1. цвітну капусту опустіть в киплячу воду, через 5 хвилин додайте кабачок і готуйте, поки він не стане м’яким.
  2. злийте трохи бульйону, зробіть з овочів пюре в блендері і додайте трохи підігрітого молока для консистенції крем-супу.

візьміть:⠀

  • 20 г тонких макаронів
  • 100 мл води
  • 150 мл молока
  • 0,5 ч. Л. Вершкового масла

приготування:

  1. окремо відваріть макарони.
  2. злийте воду, додайте їх в молоко і варіть після початку кипіння ще пару хвилин.
  3. додайте вершкове масло, накрийте кришкою і дайте супу трохи настоятися, щоб макарошки набрякли.
  4. якщо дитина постарше, можна додати трохи цукру за бажанням.

Джерело: [email protected]

Картопляний суп-пюре з тріскою⠀

візьміть:

  • 300 г тріски
  • 5 шт. Картоплі
  • 1 цибулина
  • 1 морква
  • 2 стебла селери
  • 2 т. Л. Рослинного масла
  • зелень
  • 1,2 л води
  • сіль

приготування:

  1. відваріть тріску протягом 15 хвилин. Злийте воду, перевірте кістки у риби.
  2. у каструльку додайте і варіть порізану моркву, через 5 хвилин — картопля, потім подрібнену цибулю і селеру. Готуйте, поки овочі не стануть м’якими. Селера після варіння необхідно витягнути, він тільки додасть супу пікантний смак.
  3. частина бульйону злийте. Овочі і готову рибу збийте в блендері і розбавте бульйоном до потрібної консистенції.
  4. суп-пюре знову доведіть до кипіння, додайте сіль, зелень, рослинне масло.
  5. цей ніжний суп відмінно поєднується з сухариками, які в нього можна додати.

Джерело: [email protected]

Врахуйте, що риба — один з найсильніших алергенів, тому будьте дуже обережні, якщо вводите рибні страви в раціон крихти вперше. Кращими для малюка є морські сорти риби-лосось, тунець, оселедець, минтай, хек. У них багато корисних для дитячого організму поліненасичених кислот і йоду.

З 1, 5 років

Супчик з макаронами і фрикадельками

візьміть:

  • 1,5 л води
  • 400 г яловичого фаршу
  • 150 г дрібних макаронів («зірочки», » черепашки»)
  • половинка цибулини
  • 4 шт. Картоплі
  • 1 болгарський перець
  • сіль, зелень

приготування:

  1. з яловичого фаршу сформуйте фрикадельки, відваріть їх протягом 5 хвилин. Потім злийте воду, додайте свіжий окріп і варіть вторинний бульйон.
  2. цибулю і зелень дрібно наріжте, картоплю наріжте дрібними кубиками, дрібно наріжте болгарський перець.
  3. до фрикадельок через 15 хвилин додайте картоплю і цибулю. Коли картопля буде майже готовий, додавайте макарони, болгарський перед, сіль. Варіть ще хвилин 5. В кінці додайте зелень.

Джерело: [email protected]

візьміть:

  • 1,5 л води
  • 400 г курки
  • 1 морква
  • 1 невелика цибулина
  • 3 шт. Картоплі
  • 100 г цвітної капусти (можна замороженої)
  • 50 г тонкої вермішелі
  • зелень
  • сіль за смаком

приготування:

  1. приготуйте вторинний м’ясний бульйон, якщо вже ввели його в раціон дитини. Якщо ні-використовуйте воду.
  2. картоплю поріжте дрібними кубиками, моркву натріть на крупній тертці, цибулю подрібніть.
  3. у бульйон або воду додайте цибулю і моркву, через хвилин 7 — картопля. Готуйте 15 хвилин.
  4. потім додайте капусту, готове куряче м’ясо і варіть до м’якості овочів.
  5. додайте макарони, через хвилин 7-спеції і зелень.

Джерело: [email protected]

візьміть:

  • 1,5 л бульйону або води
  • 500 г говяядины
  • 100 г зеленої чечвицы
  • 3 шт картоплі
  • 1 морква
  • половинка болгарського перцю
  • половинка цибулини або біла частина цибулі-порей
  • 100 мл помідорного пюре
  • 2 ст. Л. Рослинної олії
  • зелень, сіль

приготування:

  1. У вторинний бульйон або киплячу воду додайте сочевицю, доведіть до кипіння і зніміть пінку. Варіть 10 хвилин.
  2. цибулю поріжте півкільцями і додайте в супчик.
  3. через 5 хвилин закиньте порізану кубиками картоплю, подрібнену цибулю.
  4. ще хвилин через 15 додайте порізаний соломкою болгарський перець, помідорне пюре.
  5. додайте зелень, сіль і спеції за смаком. Супчик за бажанням можна збити в блендері до однорідної консистенції.

візьміть:

  • 1,5 л вторинного бульйону або води
  • 500 г курячого філе
  • 4 шт картоплі
  • половинка моркви
  • половинка цибулини
  • 70 г локшини
  • зелень, сіль

приготування:

  1. приготуйте вторинний курячий бульйон. Якщо ще не ввели бульйон в раціон дитини, замініть водою.
  2. картоплю поріжте маленькими кубиками, моркву натріть на дрібній тертці, цибулю подрібніть.
  3. моркву і цибулю додайте в киплячий бульйон або воду. Через 7 хвилин після закипання додайте картоплю.
  4. коли овочі стануть м’якими, додайте локшину, лавровий лист, сіль. Через 5 хвилин додайте зелень і вимикайте супчик.

Джерело: [email protected]

З 2, 5 років

візьміть:

  • 1,5 л вторинного бульйону або води
  • 500 г індички
  • 1 невелика буряк
  • 100 г квасолі
  • 4 невеликих шт. Картоплі
  • 200 мл помідорного пюре
  • половинка моркви
  • половинка цибулини
  • 2 ч. Л. Рослинного масла
  • зелень
  • лавровий лист, зелений базилік, половинка зубчика часнику
  • сіль

приготування:

  1. приготуйте вторинний бульйон. Для цього м’ясо індички залийте холодною водою, доведіть до кипіння, відваріть хвилин 5 і злийте воду. Потім м’ясо залийте 1,5 л води і варіть ще хвилин 30. Також бульйон можна замінити водою.
  2. квасоля попередньо замочіть на 5 годин у воді.
  3. буряк і моркву поріжте тонкою соломкою або натріть на тертці, картоплю поріжте дрібними кубиками, а цибулю і зелень подрібніть.
  4. у сотейник або глибоку сковорідку вилийте помідорне пюре, додайте 1 ч.л. Рослинного масла, подрібнений часник і моркву і тушкуйте під кришкою до м’якості.
  5. у бульйон або воду додайте квасолю і варіть 20 хвилин. Потім додайте цибулю, буряк. Через 15 хвилин покладіть картоплю і влийте томатну заправку. Посоліть, додайте спеції за смаком. Супчик варіть до м’якості картоплі на невеликому вогні.