Целіакія у дітей: як жити дитині без печеньок, сендвічів, макарошок… І какао?

14

Целіакія-це сильне порушення травлення, викликане непереносимістю продуктів, що містять глютен (клейковину деяких видів злаків). Захворювання має аутоімунну і алергічну природу, на сьогоднішній день ніяк не лікується, і може коригуватися тільки за допомогою жорсткої безглютенової дієти.

Що таке глютен, і як він пов’язаний з целіакією

Перш ніж говорити про те, що таке целіакія і чому діти з цією недугою не можуть їсти продукти, що містять глютен, доведеться розібратися, що є таке цей самий глютен. Так називається білок (по суті це клейковина), що міститься в пшениці, жита, ячмені і вівсі — тобто в злаках, які входять в багато повсякденні продукти харчування сучасної людини.

Більшість з нас їдять їжу з глютеном без проблем. Але у деяких людей глютен може викликати вкрай негативну реакцію організму. Саме тоді і заходить мова про специфічну хворобу органів травлення — целіакії.

Коли ми їмо, їжа проходить через нашу травну систему, починаючи від стравоходу і шлунка, і далі потрапляє в тонку кишку, внутрішня поверхня якої вистелена особливими мікроскопічними ворсинками, які поглинають поживні речовини. У хворих на целіакію взаємодія глютену з цими ворсинками відбувається патологічно-глютен буквально руйнує слизову оболонку тонкого кишечника. Що призводить до порушення всмоктуваності поживних речовин і важких харчових розладів.

Отже, якщо дитина з целіакією з’їдає який-небудь продукт, що містить глютен (яких безліч і більшість з них діти обожнюють — наприклад, будь-яка випічка, хліб, макарони, пельмені і т.п.), під впливом глютену дитяча імунна система починає руйнувати шар ворсинок в тонкій кишці, перешкоджаючи всмоктуванню поживних речовин. А на тлі постійного дефіциту поживних речовин у дитини в кінцевому підсумку починають розвиватися такі серйозні захворювання як анемія (через нестачу заліза), афтозний стоматит, затримка фізичного і статевого розвитку, цукровий діабет першого типу та інші.

Початкові прояви целіакії у дітей збігаються зазвичай з періодом введення в раціон дитини першого прикорму. Тому найбільш часто діагноз «целіакія» у дітей ставиться вже у віці 6-12 місяців.

Симптоми целіакії у дітей

Оскільки целіакія — хронічне захворювання, його симптоми можуть проявлятися з різним ступенем інтенсивності: іноді сильно і різко, а часом — «чисто символічно». До найбільш поширених і очевидних симптомів целіакії відносяться:

  • Хвороблива діарея (причому стілець пінистий, з різким запахом);

  • Диспепсія( регулярні порушення травлення), які не піддаються лікуванню лікарськими препаратами;

  • Згодом дитина стає млявим, дратівливим, виснаженим;

  • Нерідко виникають запальні процеси в ротовій порожнині (ознаки стоматиту);

  • Спостерігається сухість шкіри, погано розвиваються зуби, вкрай повільно росте волосся і нігті;

  • Живіт може знаходиться постійно у роздутому стані;

  • Поступово у дитини вибудовується негативне, хворобливе ставлення до їжі.

Якщо дитина постійно скаржиться на болі в животі, якщо у нього часта діарея, якщо ви помітили втрату ваги або будь-який з перерахованих симптомів целіакії, необхідно терміново проконсультірваться з лікарем. Лікар проведе скринінг-тест крові-це допоможе поставити попередній діагноз.

Подальші аналізи і дослідження повинен проводити досвідчений гастроентеролог. Найбільш точну картину того, що відбувається в тонкому кишечнику дитини здатна показати біопсія.

Лікування целіакії-справа всього життя

Як таке лікування целіакії відсутня в принципі. Єдиний шлях уникнути таких страшних проявів цього захворювання-раз і назавжди виключити з раціону дитини продукти харчування, що містять глютен. Як правило, лікарі, у яких спостерігається дитина з целіакією, дають батькам докладні рекомендації щодо складання безглютенової дієти.

Але в дійсності складання раціону, геть позбавленого глютену, виявляється величезною проблемою! з одного боку, сучасна харчова промисловість навчилася повністю виключати глютен з продуктів, які за своєю природою містять його у величезних кількостях. У наші дні майже в будь-якому великому супермаркеті можна знайти і хліб, і макарони та інші продукти з маркуванням gluten-free («без глютену»). Але з іншого боку, нерідко глютен міститься в тих продуктах харчування, в яких його якраз-таки бути і не повинно!

Наприклад, глютен майже завжди присутній в какао, в ковбасі, в цукерках і шоколаді, в йогуртах, деяких сирах, в м’ясних напівфабрикатах і т. П. Справа в тому, що глютен, будучи клейковиною, вельми широко використовується при виробництві всіляких загусників, стабілізаторів, розпушувачів, харчових барвників — компонентів, якими щедро присмачується левова частка сучасної харчової продукції. Це так званий» прихований » глютен, про який більшість виробників не повідомляє своїх споживачів.

Таким чином у батьків завжди є ризик ненавмисно нагодувати малюка глютеносодержащім «обідом». І тим не менше тільки систематична безглютенова дієта дозволить дитині рости і розвиватися в нормальному режимі, нічим не відрізняючись від однолітків.

З часом батькам доведеться детально навчити свою дитину, хвору на целіакію, правилам виживання в світі сучасних продуктів харчування.

Але як би акуратні і прискіпливі ви не були в питаннях безглютенового харчування дитини, загальну картину це не змінить: дитина з целіакією поступово перетворитися на дорослого з целіакією. І проживе з нею «рука об руку» все своє життя …