Дієта при жовчнокам’яній хворобі: авокадо, риба і вечірній келих вина

22

Правильні жири-основа харчування при жовчнокам’яній хворобі

Лікарі нерідко говорять, що дієта при жовчнокам’яній хворобі повинна бути багата жирами. Правда, потім відразу поправляються-правильними, тобто ненасиченими жирами. Дійсно, будь-які жири значно стимулюють роботу жовчного міхура, але тільки ненасичені жири дійсно попереджають каменеутворення, оскільки вони регулюють кількість холестерину — свого роду «будівельного матеріалу» для майбутніх каменів. Отже, дієта при жовчнокам’яній хворобі повинна бути багата такими продуктами, як авокадо, оливкова олія, горіхи, деякі види риб.

Фрукти, овочі та келих вина!

Але не тільки жири повинні входити в «обов’язкову програму» харчування при жовчнокам’яній хворобі. Ще одна важлива складова цієї дієти-овочі та фрукти, а також цільнозернові продукти, багаті клітковиною. Багаторічні дослідження показали, що жінки, чия дієта при жовчнокам’яній хворобі була багата розчинною клітковиною, відзначали явне поліпшення стан здоров’я, і утворення каменів знижувалося більш, ніж на 35%.

Крім того, лікарі стверджують, що помірне вживання вина в харчуванні при жовчнокам’яній хворобі сприяє зниженню холестерину і допомагає значно зменшити ризик утворення каменів в жовчному міхурі. Добова норма — не більше 1-2 келихів вина.

Дієта при жовчнокам’яній хворобі: що виключити з меню

В першу чергу, з харчування при жовчнокам’яній хворобі необхідно виключити смажену їжу, продукти, насичені трансжирами, перероблені продукти (напівфабрикати). Їжа, багата насиченими жирами і трансжирами провокує напади печінкової коліки і утворення каменів. Крім того, дієта при жовчнокам’яній хворобі не допускає ніяких голодувань. Різка втрата ваги-одна з поширених причин утворення каменів в жовчному міхурі, тому що скорочення їжі, що надходить в організм, кардинально змінює співвідношення холестерину і солей жовчних кислот.

Не можна сказати, що дієта при жовчнокам’яній хворобі відрізняється строгістю або заборонами. Але, як і в більшості інших здорових дієт, в харчуванні при жовчнокам’яній хворобі панує основоположний принцип: в раціоні має бути максимально багато свіжих, чистих, органічних продуктів і якомога менше — перероблених, з хімічними добавками, насичених шкідливими жирами.