Корисні властивості і протипоказання бавовняного меду, де його збирають

17

Бавовняним медом називають продукт бджільництва, який виготовляється з бавовнику. Він переважно зустрічається в середній азії. Для цієї речовини характерні унікальні смакові якості і красивий відтінок. До того ж він приносить здоров’ю велику користь. Щоб продукт дав необхідний ефект, його важливо застосовувати правильно, чітко дотримуючись дозування.

Особливості

Цей вид меду отримують з бавовнику, який згодом застосовується для виготовлення тканин. Найчастіше такий продукт виготовляють в середній азії. Також нектар збирають у туреччині. Варто відзначити, що рослина вважається дуже медоносним. З 1 гектара бджоли добувають нектар для виготовлення 250-300 кілограмів бавовняного меду.

бджоли збирають нектар не тільки з суцвіть, але і з листя рослини. Це пов’язано з високим вмістом глюкози в складі, яка потім переробляється в мед. Медоносність культури підвищується після поливу рослин або після опадів. Тому при виготовленні меду рекомендується приділяти увагу зрошенню грунту. Нектар потрібно збирати ближче до кінця вересня, коли поля повністю відцвітають.

Досвідчені пасічники виділяють цей сорт на тлі інших різновидів. Для нього характерні унікальні смакові якості і приємний аромат. Це пов’язано з вмістом ефірних масел в складі.

До характерних особливостей продукту відносять:

  1. відтінок такого меду складно сплутати з іншим видом. На початкових етапах після збору маса здається майже прозорою. Згодом відтінок стає більш явно вираженим. Маса світлішає і здається білою або ніжно-кремовою.
  2. після зацукровування, яке триває близько 2 місяців з моменту збору, мед змінює свою структуру. На цьому етапі його можна різати ножем.
  3. солодкий мед володіє незвичайними смаковими якостями і трохи нагадує молоко. У складі продукту є багато ефірних масел. Завдяки цьому він набуває жірноватую консистенцію.
  4. після кристалізації продукт зазвичай втрачає свій аромат. Однак відразу після збору можна відчути трав’яні або квіткові нотки.

Склад і калорійність

Цей кремовий продукт містить більше фруктози, ніж глюкози. Це дає можливість вживати його людям з цукровим діабетом. При цьому склад здатний провокувати алергію. Тому спочатку рекомендується порадитися з лікарем.

Корисні властивості речовини пов’язані з його складом. У бавовняному меді міститься наступне:

  • 39-40 % фруктози;
  • 36-37 % глюкози;
  • 24 % води, полісахаридів, органічних кислот, золи, сахарози.

При цьому склад може змінюватися в залежності від умов зберігання. У ньому присутня багато вітамінів, мікроелементів і ефірних масел. До цінних компонентів продукту відносяться вітаміни групи в, е, к, с.

Чим корисний бавовняний мед?

Мед з бавовни рекомендується комбінувати з соками. У чистому вигляді його варто використовувати для загоєння ран. З продукту можна робити компреси або приймати його всередину невеликими дозами.

Цей продукт бджільництва допомагає при простудних захворюваннях і вірусних інфекціях. Його можна використовувати для лікування патологій дихальної системи. У профілактичних цілях засіб потрібно їсти вранці натщесерце. Також його допустимо вживати ввечері перед сном по 1 невеликій ложці.

Антибактеріальні властивості меду дозволяють використовувати його в косметології. Продукт входить до складу безлічі масок і кремів. Перед нанесенням речовини шкіру потрібно очистити і розпарити. Через 20 хвилин мед можна змити. Також його допустимо використовувати для поліпшення структури волосся. До того ж продукт може застосовуватися в дієтичному харчуванні.

Оскільки продукт має бактерицидні та протизапальні властивості, його рекомендується вживати в таких випадках:

  • порушення травних функцій;
  • гастрити і ентероколіти;
  • захворювання ясен;
  • застуди;
  • захворювання серця і судин;
  • психоемоційні перевантаження.

Також цей вид меду допустимо використовувати під час гормональної перебудови. Він має біостимулюючі властивості і благотворно впливає і на чоловіків, і на жінок. Крім цього, склад добре відбивається на роботі статевих залоз і допомагає впоратися з симптомами клімаксу.

Специфіка застосування

Щоб бавовняний мед в повній мірі проявив свої корисні властивості, його не можна додавати в гарячі напої. Найкраще їсти його в чистому вигляді. Оскільки продукт вважається досить калорійним, важливо чітко дотримуватися дозування. Вона не повинна перевищувати 1-2 невеликих ложок в день.

Протипоказання і шкода продукту

Бавовняний мед має виражені алергенні властивості. Тому його потрібно вживати помірно. Дорослим людям вистачить 2 невеликих ложок продукту на добу. Дітям цей сорт краще взагалі не давати.

При надмірному вживанні продукту є ризик появи нудоти, висипань, свербіння. При цьому кожна людина стикається з індивідуальними проявами алергії. Також важливо враховувати, що бавовняний мед вважається вельми калорійним. Тому людям із зайвою вагою потрібно вживати його в помірній кількості.

Як відрізнити підробку

Бавовняний мед рідко зустрічається в магазинах. Тому висока ймовірність придбання підробки. Щоб уникнути цього, потрібно знати, як відрізнити підробку. Для цього варто скористатися звичайним хімічним олівцем. Для початку потрібно поставити олівцем позначку, а потім простежити за реакцією:

  1. якщо продукт є натуральним, точка не розтечеться, а відтінок залишиться природним, світло-білим.
  2. зміна природного кольору меду в районі поставленої точки на синьо-пурпурний свідчить про те, що це підробка. Купувати такий продукт не рекомендується.

Як і інші види меду, бавовняний нектар варто купувати у перевірених бджолярів. Найкраще робити це на спеціалізованих ярмарках.

Термін придатності і правила зберігання

Щоб склад зберіг максимальну кількість корисних властивостей, при його зберіганні рекомендується враховувати наступне:

  1. важливо уникати впливу прямих сонячних променів на продукт.
  2. тримати речовина краще в темному і прохолодному місці. Це допоможе уникнути передчасної кристалізації продукту.
  3. оптимальні параметри вологості становлять 60 %.
  4. продукт можна тримати в холодильнику при температурі + 5 градусів. Однак оптимальним варіантом стане температура зберігання до + 20 градусів.
  5. суворо заборонено тримати мед у металевій тарі. Це обумовлено ризиком виділення шкідливих хімічних речовин.
  6. протягом короткого періоду часу мед дозволяється тримати в дерев’яній або пластиковій ємності. Однак згодом його потрібно перекласти в скляну тару.

якщо дотримуватися всіх рекомендацій, продукт можна зберігати протягом десятків років і не боятися, що він втратить свої унікальні властивості.

Бавовняний мед являє собою корисний продукт, який допомагає справлятися з різними проблемами і насичує організм вітамінами. Щоб склад приніс тільки користь, важливо вживати його правильно, чітко дотримуючись дозування.