Свинячі нирки — 10 смачних рецептів приготування на сковороді (без запаху)

26

основна причина, по якій господині відмовляються готувати страви зі свинячих бруньок – їх неприємний запах. Тому в останні роки незаслужено вважають їх другосортним продуктом. Так, це не всіма улюблені креветки або червона риба. Але ще невідомо, що виберуть гурмани, які знають толк в їжі і вміють правильно і смачно готувати субпродукт.

До речі, на русі нирки здавна любили і знали чимало страв з них. Згодом продукт полюбили при дворі, недарма один з рецептів приготування носить назву «царський». І виправдано, оскільки, якщо приготувати свинячі нирки смачно і без запаху, то нікому і в голову не прийде, що раніше ви вважали цей продукт негідним уваги. Смажте нирки з цибулею, в сметані, з томатом, солоними огірками, тушкуйте в вершках, робіть салати. У запропонованій добірці ви знайдете відмінні варіанти.

Як відварити свинячі нирки, щоб були без запаху

Перший крок в приготуванні будь – якої страви зі свинячих бруньок-їх вимочування, і подальше відварювання, щоб позбутися від неприємного запаху сечі.

  • нирки-1 кг.
  • харчова сода-2 великі ложки.

Покроковий рецепт:

Обполосніть субпродукт.

Насамперед зріжте стирчить жир.

Розріжте кожну нирку на дві половинки. Біле — це сечоводи, саме вони є джерелами моторошного аромату. Вирізайте все безжально і без залишку.

Відразу поріжте шматочками.

Складіть в каструлю. Щедро засипте содою, перемішайте.

Залиште на 30-40 хвилин, щоб сода встигла увібрати в себе запах. Потім старанно промийте шматочки в проточній воді.

Поверніть промиті нирки в каструлю, залийте холодною водою. Поставте варитися на плиту. Дочекайтеся закипання, зменшіть потужність вогню. Проваріть 2-5 хвилин, потім злийте відвар.

Зробіть ще три аналогічні варіння, тоді запах з нирок остаточно зникне. В останню, четверту варіння зменшіть вогонь після закипання бульйону, трохи підсолити. За бажанням закиньте цибулину цілком, лаврушку, перець горошком. Продовжуйте варити нирки ще 40 хвилин при тихому кипінні.

І тільки тепер можна переходити до приготування страв.

Свинячі бруньки в сметані

Одне з найбільш простих страв, яке один мій знайомий назвав «насолодою для вуст». Високопарно, але дуже вірно.

Візьміть:

  • свинячі нирки-1 кг.
  • велика морквина.
  • велика цибулина.
  • сметана-300 гр.
  • часник-2 часточки.
  • сіль, мелений перець, соняшникова олія.

Покроковий рецепт:

Відваріть нирки, як розказано вище. Злийте бульйон, відкинувши на друшляк.

Крупно натріть моркву. Покришите цибулину великим кубиком. Хлюпніть на сковороду трохи масла, викладіть спочатку цибульну нарізку.

Пасеруйте до легкої прозорості. Після додайте моркву. Продовжуйте обсмажувати овочі, поки вони не підрум’яняться.

Викладіть нирки.

Відразу поперчіть, трохи підсолити. Розмішайте, обсмажте протягом 5 хвилин.

Заправте м’ясо сметаною. Перемішайте, прикрийте сковорідку кришкою. Гасіть на малому вогні 20 хвилин. Якщо сметана жирна або ви любите, щоб підливи було багато, підлийте крапельку води.

Роздушіть пресом часник, відправте на сковорідку. Готуйте ще буквально пару хвилин. Вимкніть конфорку.

Свинячі бруньки, смажені на сковороді з цибулею

Склад:

  • субпродукт-500 гр.
  • лук – 2 середні головки.
  • борошно-столова ложка.
  • часник-3 часточки.
  • масло для смаження, перець, сіль.

Якщо додасте в рослинній олії шматочок вершкового, то смак страви тільки виграє.

Як посмажити:

  1. зваріть продукт до повної готовності. Відкиньте, злийте відвар. Обов’язково помокніть насухо паперовою серветкою.
  2. обваляйте борошном.
  3. розжарити на сковороді олію, викладіть продукт. Смажте під кришкою, часто помішуючи, близько 15-20 хвилин. В кінці посоліть за смаком і поперчіть.
  4. на окремій сковороді посмажте подрібнену кубиками цибулю.
  5. перекладіть цибулю до нирок, додайте пропущений через прес часник.
  6. зніміть кришку. Зменшіть потужність вогню. Продовжуйте готувати ще хвилин п’ять.

Печеня зі свинячих бруньок в горщиках по-російськи в духовці

Печеня з нирками в горщиках – традиційне ля російської кухні блюдо.

Буде потрібно:

  • нирки-500 гр.
  • картопля – 1 кг.
  • солоні огірки – 300 гр.
  • томат-100 гр.
  • морквина.
  • часник-3 часточки.
  • приправи для свинини, сіль, перець.

Як приготувати:

  1. відваріть до готовності субпродукт, наріжте середніми шматочками.
  2. довільно подрібніть овочі. Обсмажте, починаючи з лука. Через 3-4 хвилинки закладіть на сковорідку моркву. Обсмажуйте ще хвилин 5-7. Якщо готуєте страву в пост, цей процес можна пропустити.
  3. на окремій сковорідці на повному вогні обсмажте до приємної рум’яності нирки.
  4. почистіть картоплю, поріжте часточками. Огірки настрогайте соломкою.
  5. складіть підготовлені продукти в горщики. Кладіть шарами, помістивши нирки вниз, або перемішайте компоненти.
  6. в середину укладання додайте томатну пасту, трохи розведену водою. Покладіть рубаний в крихту часник. Підсолити, покладіть приправи.
  7. залийте в горщики будь бульйон або звичайну гарячу воду.
  8. поставте в духовку, розігріту до 200 о с.
  9. встановіть таймер на 40 хвилин. За бажанням, зверху покладіть ложечку сметани. Після сигналу про готовність не поспішайте діставати горщики – потримайте в духовці ще чверть години.

Свинячі бруньки з солоними огірками

Дуже популярна страва, ситне, економне, смачне. На сайті є ще один варіант приготування страви, але на сковороді. Я ділилася ним, коли розповідала, як готувати яловичі нирки. Для свинячого субпродукту рецепт також відмінно підійде.

Беремо:

  • нирки-1 кг.
  • картопля-1,5 кг.
  • солоні огірки-300 гр.
  • цибуля-2 головки.
  • морквина – 1 шт.
  • часник – 3 зубчики.
  • суміш трав для свинини-15 гр.
  • сіль-за смаком.
  • вода-2 літри.

Як приготувати:

  1. вимочіть нирки, проваріть, як розказано вище, щоб позбутися від запаху. Наріжте дрібними кубиками.
  2. почистіть картоплю, наріжте великими кубиками.
  3. подрібніть кубиками солоні огірки. Аналогічно покришите цибулю, моркву натріть на тертці з великими осередками.
  4. складіть нирки і картопляну нарізку в каструлю, налийте необхідну кількість води. Коли бульйон закипить, зробіть вогонь мінімальним. Варіть до готовності картоплі.
  5. покладіть в каструлю моркву з цибулею. Продовжуйте тушкувати, поки картопляні часточки не почнуть розварюватися остаточно.
  6. додайте огірки, посоліть блюдо, поперчіть, покладіть будь-які приправи.
  7. варіть ще кілька хвилин, потім зніміть з плити і дайте трохи настоятися.

Як згасити нирки в томатному соусі

Порадуйте сім’ю нирками, тушкованими з томатом. Все максимально просто, але задоволення ви отримаєте по першому розряду.

Необхідно:

  • субпродукт-1 кг.
  • морква-80 гр.
  • цибуля-100 гр.
  • часник-20 гр.
  • томатна паста-40 гр.
  • вода – 100 мл.
  • соняшникова олія-40 мл.
  • лавровий лист – 3 шт.
  • перець мелений – щіпка.
  • запашний перець-4 горошини.
  • приправа хмелі-сунелі-5гр.
  • кріп-40 гр.
  • сіль-за смаком.

Приготування:

  1. відваріть вимочений продукт до готовності, позбавивши від запаху.
  2. остудіть, поділіть брусочками.
  3. настругайте морквину брусочками, цибулю поріжте четвертинками кілець. Обсмажте на сковороді до легкої прозорості цибулі.
  4. викладіть до овочів м’ясо, відразу додайте пасту-томат, залийте з півсклянки води, щоб її розбавити.
  5. заправте блюдо приправою хмелі, перцем, лаврушкою, рубаним в крихту кропом.
  6. накрийте кришкою, тушкуйте на тихому вогні близько півгодини. Хвилин за 5 до сигналу про готовність покладіть часник, роздавлений пресом.
  7. готуйте ще кілька хвилин, потім вимкніть і дайте трохи настоятися.

Дуже смачний салат зі свинячих бруньок

Як правило, салати з нирками готують з солоними огірками, оскільки це дуже вдале поєднання. Пропоную вам не побитий варіант закуски — з квасолею і грибами.

Інгредієнти:

  • свинячі бруньки – 2 шт.
  • яйця-2 шт.
  • яблука, кисло – солодкі-стільки ж.
  • гриби (печериці) – 4 шт.
  • консервована квасоля – 200 гр.
  • сметана (майонез) – 3 столові ложки.
  • рослинна олія – 30 мл
  • сіль.

ЯкЗробити салат:

  1. зваріть нирки, остудіть, наріжте соломкою.
  2. очистіть яблуко від шкірки, виріжте насіннєву коробку. Натріть м’якоть на середній тертці.
  3. з баночки з квасолею злийте консервант.
  4. відваріть круто яйця, дайте охолонути. Наріжте кубиками.
  5. поріжте печериці пластинами. Обсмажте в невеликій кількості масла. Готуйте не менше 10 хвилин на сильному вогні, щоб випарувалася рідина, а самі грибочки підрум’янилися.
  6. складіть підготовлені інгредієнти в салатник, заправте сметаною або майонезом. Посоліть, відрегулюйте смак на сіль і знову перемішайте.

Свинячі нирки, тушковані у вершках

Дуже цікавий соус, завдяки якому багато хто відразу і не здогадаються, що їдять свинячі нирки.

Буде потрібно:

  • субпродукт-1 кг.
  • цибулина.
  • вершкове масло-шматочок.
  • коньяк – 50 мл.
  • жирні вершки – 150 мл.
  • готова гірчиця – столова ложка.
  • рослинна олія, сіль.

Технологія приготування:

  1. підготуйте продукт до приготування страви. Трохи охолодіть, наріжте тонкими смужками (в 1 см.).
  2. розпустіть на сковороді вершкове масло, викладіть нирки. Посоліть, обсмажте на повному вогні 3-5 хвилин. Перекладіть в миску.
  3. у маслі, що залишилося обсмажте подрібнену кубиками цибулю.
  4. коли цибуля зарум’яниться, влийте вершки і коньяк. Доведіть майже до закипання, покладіть гірчицю. Розмішавши.
  5. як тільки вершковий соус закипить, викладіть нирки. Трохи прогрійте, вимкніть і кличте за стіл.

Розсольник з нирками

Класичний варіант приготування популярного російського супу – розсольнику, з рисом і свинячими нирками.

Беремо:

  • субпродукт – 3 шт.
  • рис – ½ склянки.
  • картопля — 3 бульби.
  • морквина, цибуля — по 1 шт.
  • огірковий розсіл – стакан.
  • солоний огірок-2 шт.
  • приправи для свинини, сіль, перець, масло, свіжа зелень.
  • вода-2,5 літра.

Приготування:

  1. почистіть овочі. Наріжте, крім картоплі, дрібними кубиками. Картоплю покришите крупніше.
  2. обсмажте цибулю з морквою. Коли вони досить підрум’яняться, додайте огірки. Гасіть на маленькому вогні, поки не стануть м’якими.
  3. вимочіть, потім відваріть в трьох водах нирки. Поріжте шматочками. Залийте чистою водою, поставте варитися в четвертий раз. Варіть приблизно півгодини.
  4. додайте нарізану картоплю і промитий в декількох водах рис. Продовжуйте готувати ще 10-15 хвилин.
  5. перекладіть в каструлю засмажені овочі. Влийте розсіл (відразу весь не заливайте, пробуйте і додавайте потроху).
  6. заправте розсольник приправами, проваріть ще кілька хвилин. Готовий суп обов’язково долен настоятися, не менше чверті години.

Ще одне улюблене багатьма блюдо. Тримайте авторський варіант приготування. Смачного, нехай на вашому столі будуть тільки найсмачніші страви зі свинячих бруньок.