Як приготувати курагу в домашніх умовах в сушарці і не тільки

17

Закавказзя, китай, іран і середня азія з давніх часів славляться виготовленням кураги. Абрикоси радують людей влітку, але можна зберегти його приємний солодкий смак до зими за допомогою сушки в домашніх умовах. Така процедура заснована на видаленні 80-90% вологи в сушарці, завдяки чому мікроби втрачають здатність до розмноження. Але при цьому посилитися активність харчових волокон, зберегтися третина вітамінів і більше 80% мікроелементів, таких як вітаміни с, в, рр, калій і каротин.

Специфіка сушіння абрикосів в сушарці і без неї

для в’ялення годяться тільки стиглі м’ясисті сорти, не дуже соковиті і з малим вмістом волокон

Дикі абрикоси не годяться для виготовлення кураги, культурні ж плоди зараз мають більше ста сортів, які відрізняються смаків і часом дозрівання. Оскільки сушка заснована на видаленні вологи, для приготування сухофрукта використовуються великі, солодкі, м’ясисті плоди, які не гірчать. Цим характеристикам відповідають сорти з середньої азії, що містять більше 20% цукру, і вага яких зменшитися в 5 разів. Плоди повинні бути зрілі, без пошкоджень. Якщо вибрати спосіб на сонці, то сорти краще вибрати ранні, дозрівають на самому початку літа, для більш якісної просушування в нежаркі дні.

Готувати фрукти потрібно наступним чином:

  1. перед початком процедури ретельно вимити фрукти, розділити навпіл, видалити кісточки. Одночасно потрібно позбутися від абрикосів, що містять будь-які точки або личинки. Не варто вирізати такі пошкоджені місця, так як існує ризик поява черв’яків в майбутніх сухофруктах. Ядра кісточок можна не викидати, а використовувати в рубаному вигляді як присипку до випічки.
  2. щоб уникнути отримання сухофруктів темного кольору потрібно скласти половинки плодів в друшляк, потримати близько 15 хвилин над киплячою водою. Ще одні спосіб збереження кольору-залити абрикоси водою з лимонним соком.
  3. подумаємо над подальшим застосуванням кураги. Якщо тільки як десерт, то потрібно відварити густий сироп, в який згодом помістити на кілька хвилин друшляк, якщо як доповнення до других страв, розчин краще зробити соляної.

найкраще дати стекти воді, потримавши фрукти в друшляку

Після проведення перерахованих вище процедур потрібно дати воді стекти і розкласти абрикоси з боків великої тарілки для збирання по центру залишилася рідини. Далі слід визначитися зі способом сушіння.

Способи сушіння абрикоса в домашніх умовах, які найбільш популярні і чому

Сушені абрикоси містять набагато більше корисних властивостей, ніж джеми або компоти. Існує кілька способів сушіння плодів, які відрізняються методом обробки і технологією. Коли вибір зроблений, потрібно строго дотримуватися послідовність дій, щоб надовго зберегти готовий продукт.

контролюйте, щоб температура під час процесу не піднімалася вище 40 градусів

Даний спосіб є простим і швидким. Слід дотримуватися наступного порядку дій:

  1. розкласти підготовлені фрукти одним шаром на пергаментний папір і поставити в духовку, розігріту до 40 градусів.
  2. для рівномірності прогріву і висихання, вільного випаровування вологи періодично перевертати абрикоси і поступово збільшити температуру до 75-80 градусів.

Вже до кінця процедури не варто щільно закривати духовку. Такий спосіб сушіння зажадає близько 12 годин, а готові плоди не повинні при натисканні виділяти сік, будуть еластичні, сухі. Можливо, ступінь сухості у окремих ягід буде відрізнятися, але через кілька днів все вирівняється.

Сушені абрикоси в електросушарці без кісточки

розкладайте плоди таким чином, щоб вони не стикалися один з одним

Головними плюсами такого способу є більш якісна дегідратація без особливої теплової обробки і максимальне збереження вітамінів. Це найпростіший спосіб приготування. Для приготування слід:

  1. розкласти фрукти вгору м’якоттю на піддони сушарки, наприклад, моделі волтера 1000 люкс, так, щоб вони не стикалися для хорошого обдування.
  2. близько 20-24 годин тримати абрикоси в сушарці при температурі близько 50 градусів, періодично переставляючи місцями піддони для рівномірності сушіння.
  3. близько 18 годин просушувати вже сухі плоди при температурі 65 градусів.
  4. остигати і досихати абрикоси будуть близько 12 годин при кімнатній температурі.

Далі слід розкласти їх по сухим контейнерам або банкам, які кожен день близько двох тижнів потрібно струшувати. При виявленні конденсату слід ще раз просушити сухофрукти близько години. У прохолодному місці вони можуть зберігатися кілька місяців.

Як посушити цей фрукт на сонці

такий спосіб вимагає близько тижня для повного завершення процесу

Найдешевший, правильний, природний, але один з тривалих способів – посушити на відкритому повітрі на сонці. Перед початком самої процедури слід трохи пов’ялити абрикоси, потримавши їх на вітрі в тіні на вулиці. Далі потрібно дотримуватися наступного порядку і термінів:

  1. попередньо розкласти плоди на решітку, встановлену на дерев’яну основу.
  2. виставити в’ялені плоди на сонці і тримати там близько тижня, прибираючи на ніч їх з вулиці.

Є варіант просушити абрикоси, не розкладаючи їх, а повісивши на нитки в тіньове місце. Такий варіант значно збільшує час процедури.

На підвіконні

Даний спосіб також дешевий, не вимагає від людини зусиль, особливої уваги.

  1. потрібно тримати абрикоси на підвіконні в тіні на підносах або аркушах паперу приблизно 4 години.
  2. розташувати на підвіконні з сонячної сторони, тримати до заходу сонця.
  3. далі сушити близько тижня, не допускаючи надмірного попадання прямих сонячних променів.

щоб прискорити сушку на підвіконні, попередньо провяльте фрукти в духовці

Можна поєднати даний метод з сушінням в духовці для економії електроенергії і щоб процес був максимально наближений до природного. Просушивши трохи абрикоси в духовій шафі можна продовжити сушку на підвіконні.

Як сушити над плитою

Над газовою плитою можна встановити сітку, збиту в дерев’яну раму за типом сита. Над включеними конфорками фрукти підсохнуть рівномірно і досить швидко. Даний спосіб наближений до природного і мінусом його вважаються лише газові витрати.

упакована герметично, ваша курага буде зберігатися близько 1,5 років

Оригінальність кураги полягає в тому, що сушений фрукт більш корисний, ніж свіжий за рахунок різноманітності варіантів застосування. Основне правило, яке слід пам’ятати, курагу тримають в прохолодному, сухому місці або морозилці. Герметична упаковка допоможе зберігати її до 18 місяців.

Цей продукт рекомендують людям як профілактику в період авітамінозу, для лікування проблем внутрішніх органів, вагітним для розвитку зубів і кісток дитини. Народна медицина використовує як компонент настоянки від алкоголізму, киселю для очищення організму.

в зимовий час курагу використовують для варіння компотів і випічки пирогів

Сушені абрикоси не тільки солодкість до чаю, різноманітність харчування на дієті, з них варять компот, прекрасно втамовує спрагу влітку, а з додаванням віскі перетворюється в коктейль. Курагу використовують при приготуванні випічки, каш або соусів.

Яблука, солодкі груші, айву і навіть екзотичні банани.